Schrijft de dokter je binnenkort een app voor?

Apps om te diëten, sporten of je bloeddruk te meten: er zijn ondertussen al duizenden medische apps. Hoe vind je de weg in die wildgroei aan apps? En zal je een app op voorschrift kunnen krijgen?
We zijn al langer overtuigd van het nut van medische apps. Om te weten wat de meerwaarde én uitdagingen van gezondheidsapps zijn, hebben we tot vorig jaar een aantal proefprojecten opgezet. Dit kwam uit de bus.
Alle voordelen op een rijtje
- Door de opvolging op afstand voelt de patiënt zich veiliger en beter ondersteund.
- Sommige verplaatsingen naar het ziekenhuis worden overbodig doordat je bijvoorbeeld het hartritme kan meten via een app.
- De zorgverlener krijgt een beter beeld van je. In een plaats van een momentopname is er immers een voortdurende meting. Dat leidt dan weer tot minder complicaties omdat je zorgverlener sneller kan ingrijpen.
- Als patiënt “onderga” je de zorg minder: je voelt je net meer betrokken bij je behandeling.
Redenen genoeg dus om medische apps te omarmen. Toch zijn er nog een aantal uitdagingen. Zo moeten we waken over de gebruiksvriendelijkheid en zorgen dat de apps afgestemd zijn op de systemen van onze artsen, verpleegkundigen of ziekenhuizen. Het blijft ook aanbevolen om een app als een aanvulling van je zorgverlener te beschouwen en niet als de vervanging ervan.
Welke apps zullen terugbetaald worden?
Vandaag is er nog geen terugbetaling voorzien voor apps. En in de toekomst zal zo’n app ook niet als een gewoon “product” terugbetaald worden. Het is niet de bedoeling dat je als patiënt een app koopt en vervolgens het aankoopbewijs afgeeft bij je ziekenfonds.
Zoals wij het zien, maakt een app altijd onderdeel uit van je zorgpakket. Het is de bedoeling dat je arts, verpleegkundige of andere hulpverlener je die app “meegeeft” als onderdeel van je zorgen. Op die manier hoef je er ook niet apart voor te betalen. Zo zou je bijvoorbeeld een QR-code kunnen krijgen waarmee je de app kosteloos downloadt.
Momenteel zitten we met alle betrokken partijen rond de tafel om de financiering van medische apps rond te krijgen. Het is sowieso onrealistisch om elke gezondheidsapp te financieren. Diegene die we wél terugbetalen moeten een bewezen gezondheidseconomische impact hebben. Ze moeten bijvoorbeeld leiden tot minder ziekenhuisopnames bij chronische patiënten.
Wanneer mogen we de terugbetaling verwachten?
Het is de bedoeling dat we nog dit jaar de eerste apps financieren. Daar zal onder andere een app tussen zitten om hartritmestoornissen te meten. Op termijn zal die app oudere technologieën zoals een holter (apparaat om je hartritme op te volgen) vervangen.
Wil je meer weten over medische apps? Op www.mijngezondheid vind je alle info en staan er al een aantal goedgekeurde gezondheidsapps. Je vindt er onder andere een app om hartritmestoornissen op te sporen, een revalidatie-app voor patiënten die een knie- of een heupoperatie hebben ondergaan, een app om de opvolging van kankerpatiënten tijdens een chemobehandeling te verbeteren en een app voor mensen met slaap- of ademhalingsproblemen.
De komende maanden en jaren wordt het platform verder uitgebouwd tot een heuse wegwijzer binnen het gigantische aanbod aan gezondheidapps.