Segers J., Het Laatste Nieuws, Ik gun iedereen de vrijheid om zijn eigen keuze te maken. Ook al is dat de verkeerde.

Geplaatst op 23 januari, 2016 om 00:00

Moet je voortaan 18 zijn om sigaretten te kopen? “Als je op 16 oud genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om sigaretten te kopen? Allez allez. Op 16 ben je volwassen.” … Natuurlijk is roken een gevaar voor de volksgezondheid. Natuurlijk besef ik dat. En natuurlijk ben ik een pakket maatregelen aan het voorbereiden. Voor wie neemt men mij eigenlijk, als minister en als arts? Maar daar gaat het niet om. De eerste vraag is: werkt dit? En de tweede: bestaat hier binnen de regering een meerderheid voor?” … Een jongere van 16 is geen kind van 4 of 8 jaar dat op de achterbank van de auto zit terwijl papa of mama de ene na de andere sigaret opsteekt. Die kinderen hebben niét de keuze. Hun longen moet je beschermen, vind ik, desnoods met een verbod. Roken in een auto met kinderen vind ik echt niet kunnen. … “Ik pleit voor nultolerantie qua rijden en drinken, dan heb ik het niet alleen over jongeren. Ik vind het onzin om die norm alleen op jonge gasten toe te passen. Rijden en drinken gaan gewoon niet samen.” Pag. 17