Serologische testen voor iedereen beschikbaar

Geplaatst op 02 juni, 2020 om 10:21

 Er zijn verschillende testen beschikbaar om het nieuwe coronavirus op te sporen. Een PCR-test stelt vast of de patiënt op het moment van de test drager is van het virus, een serologische test onderzoekt of de patiënt vroeger besmet is geweest. Nu er betrouwbare serologische testen beschikbaar zijn, kan iedereen een test laten afnemen. Voor bepaalde doelgroepen wordt de test volledig terugbetaald. Anderen zullen maximum 9,6 euro betalen.  

Een serologische test gaat na of de patiënt eerder besmet is geweest met COVID-19 door te kijken of hij of zij antilichamen in zijn of haar bloed hebt. “Maar de aanwezigheid van antilichamen betekent niet automatisch dat je immuun bent voor COVID-19. Het blijft dus cruciaal om alle voorzorgsmaatregelen goed op te volgen, ook al heb je antilichamen tegen COVID-19”, aldus Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid.

Meest gebruikte test

De moleculaire test (of PCR- test) is de meest gebruikte test om vast te stellen of een persoon op het moment van de test drager is van het COVID-19-virus. Verschillende PCR-testen zijn momenteel beschikbaar. De test spoort het RNA van het virus op. Met een speciaal wattenstaafje (wisser) wordt bij een patiënt in de neusholte en/of keel een staal afgenomen.

Het RIZIV betaalt de PCR-test volledig terug wanneer de patiënt verschillende symptomen van COVID-19 vertoont én de test in een erkend laboratorium wordt onderzocht.

Serologische test

Een serologische test is een bloedonderzoek waarbij onderzocht wordt of de patiënt antilichamen heeft tegen COVID-19. Zo weet de patiënt dus of hij of zij in het verleden besmet is geweest.

Tot voor kort waren er geen betrouwbare testen beschikbaar in ons land. Nu die er wel zijn, mag iedereen een serologische test laten afnemen op voorwaarde dat de test voorkomt op de lijst van Sciensano en de test wordt in een erkend laboratorium uitgevoerd.

Voor bepaalde doelgroepen is de test volledig terugbetaald. Anders betaalt de patiënt maximaal 9,60 euro.

De koninklijke besluiten die de voorwaarden voor terugbetaling bepalen, verschijnen binnenkort in het Staatsblad.

Vals veiligheidsgevoel

Het afnemen van PCR-testen blijft de belangrijkste methode om Covid-19 op te sporen, al blijft het natuurlijk een momentopname. Serologische testen zijn slechts in een beperkt aantal situaties een aanvulling op de PCR-testen en mogen geen vals gevoel van zekerheid geven. De aanwezigheid van antilichamen betekent niet noodzakelijk dat een persoon immuniteit voor de ziekte heeft ontwikkeld.

Zelftest verboden

Een zelftest kan je bij jezelf afnemen, zonder arts en zonder analyse door een laboratorium. Omdat er momenteel nog geen coronazelftesten zijn die betrouwbare resultaten opleveren, zijn ze momenteel verboden in ons land.