Slachtoffers van aanslagen krijgen verzorging in 50 ziekenhuissites

Geplaatst op 24 maart, 2016 om 00:00

Donderdagnamiddag verbleven nog 121 slachtoffers die gewond geraakt zijn bij de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport in Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel, in een ziekenhuis. 63 onder hen liggen op intensieve zorgen. De slachtoffers zijn intussen verspreid over 48 Belgische en 2 Franse ziekenhuissites.

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “De slachtoffers en families hebben vaak nog een lange weg voor zich maar ze zijn in de best mogelijk handen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: onze medische teams hebben prachtig werk geleverd. Ik ben hen dankbaar voor hun inzet en voor hun grote expertise.”

Van de 121 slachtoffers die nog gehospitaliseerd zijn, verblijven 119 personen in Belgische ziekenhuizen en twee patiënten worden verzorgd in Franse ziekenhuizen. De 63 slachtoffers op intensieve zorgen, hebben vaak zware brandwonden en zijn geraakt door penetrerend metaal.

Op 22 maart zijn in totaal 316 gewonden opgenomen in 25 Belgische universitaire en regionale ziekenhuizen en in brandwondencentra. Nadat de eerste zorgen waren toegediend, zijn slachtoffers verspreid over nog meer regionale ziekenhuizen en brandwondencentra. Hierdoor vangt bijna één op vijf (48 van de 217) Belgische ziekenhuissites, slachtoffers van de aanslagen op. Twee Franse brandwondenpatiënten zijn naar een Frans brandwondencentrum gebracht. Van de vier patiënten die nog in coma lagen en onbekend waren, zijn intussen twee personen geïdentificeerd.

De identificatie is in handen van het Disaster Victim Identificationteam van de Federale Politie. Hulpdiensten hebben dinsdag 2 449 mensen, 316 gewonden inbegrepen, geregistreerd die betrokken waren bij de aanslagen. Het gaat om de mensen die in een ziekenhuis of in een opvangcentrum verblijven of verbleven hebben. De opvangcentra voor buitenlandse passagiers die wachtten op een mogelijkheid om naar huis te gaan, zijn intussen zo goed al leeg dankzij de inspanningen van de verschillende luchtvaartmaatschappijen.