Snelle interventies na aanslagen hebben levens gered

Geplaatst op 23 maart, 2016 om 00:00

Na de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek liggen nog steeds 61 patiënten op intensieve zorgen wat wijst op de ernst van hun verwondingen. De bijzonder snelle en doeltreffende interventies van de hulpdiensten en de zeer goede organisatie in de ziekenhuizen heeft ervoor gezorgd dat veel zwaargewonden nog in leven zijn.

Een en ander blijkt uit informatie van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het dodental blijft voorlopig op 31 (voorlopig cijfer!). Tot nu toe zijn een driehonderdtal (voorlopig cijfer!) gewonden van de aanslagen geteld waarvan er  nu nog 150 in een hospitaal verblijven. 61 patiënten liggen op intensieve zorgen. De zeer zware verwondingen zijn vaak brandwonden al dan niet gecombineerd met oorlogsverwondingen zoals verwondingen na een zware ontploffing (blast injuries) en penetrerend metaal.

Ziekenhuizen hebben vandaag ook nog een aantal  slachtoffers over de vloer gekregen die aanvankelijk naar huis waren gegaan maar zich nu meldden onder andere met gehoorproblemen veroorzaakt door de hevige ontploffingen. De gewonden worden verzorgd in hospitalen verspreid over negen Belgische provincies. Het gaat om universitaire en regionale ziekenhuizen en gespecialiseerde instellingen zoals brandwondencentra in het Brussels Gewest, Antwerpen, Waals-Brabant, Henegouwen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Luik en Limburg.

In de late namiddag van woensdag 23 maart waren vier patiënten nog niet geïdentificeerd omdat zij in coma liggen of kunstmatig in coma gehouden worden. Voor sommigen kan het daarom nog enige tijd duren eer zij definitief kunnen geïdentificeerd worden. Om gewonde buitenlanders en hun families maximaal te helpen, staat het departement Buitenlandse Zaken in contact met de buitenlandse ambassades in Brussel en wordt systematisch informatie doorgegeven. De gewonden hebben ruim 40 verschillende nationaliteiten.

Na de aanslagen kregen ook zo’n 2.200 niet-gewonde passagiers steun en opvang in afwachting dat voor hen een oplossing werd gevonden door de luchtvaartmaatschappijen. Tegen vanavond woensdag 23 maart zullen wellicht nog zo’n 800 mensen in de opvangcentra verblijven.