Statuut voor nationale solidariteit voor slachtoffers van terroristische daden: akkoord tussen meerderheid en oppositie over amendementen

Geplaatst op 22 juni, 2017 om 00:00

De commissie Volksgezondheid heeft dinsdagavond, 20 juni 2017, het wetsontwerp betreffende het statuut van nationale solidariteit voor de slachtoffers van terroristische daden goedgekeurd. Meerderheid en oppositie zijn het eens geworden over een twintigtal amendementen.

Minister De Block: “Ik ben erg tevreden dat we een akkoord hebben gevonden, ondanks de zeer moeilijke discussies in het verleden. Dit akkoord is belangrijk voor de terreurslachtoffers, die hierdoor op aanzienlijke bijstand kunnen rekenen. Een duidelijk en goed statuut voor slachtoffers is broodnodig, daar hebben de recente gebeurtenissen in het station Brussel-Centraal ons helaas opnieuw aan herinnerd.”

Naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel diende minister De Block een wetsontwerp in voor de oprichting van een statuut van nationale solidariteit om de slachtoffers van terreurdaden levenslange hulp te kunnen bieden. Dat statuut voorzag onder andere in een vergoedingspensioen en de terugbetaling van medische en psychologische zorg als gevolg van de terreurdaden.

Het ontwerp had normaal gezien begin dit jaar besproken moeten worden in het parlement. De slachtofferverenigingen wilden evenwel de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie afwachten, waarop de commissie besloot om de gesprekken over het wetsontwerp uit te stellen.

Overleg met oppositie

Minister De Block wilde de amendementen samen met de oppositie bespreken om dezelfde werkwijze te volgen als de parlementaire onderzoekscommissie, die uitstekend werk heeft verricht en daarbij alle partijen heeft betrokken.

Minister De Block: “De aanslagen hebben het hele land getroffen. Daarom is het zo belangrijk dat meerderheid en oppositie de verschillen opzij hebben kunnen zetten om een antwoord te bieden aan iedereen die is getroffen.”

Taskforce

De regering besliste eerder de oprichting van een taskforce waarbij ook de slachtofferverenigingen betrokken zullen zijn. Deze taskforce, onder leiding van de minister van Justitie, zal zich buigen over de aanbevelingen van de onderzoekscommissie waarvoor nog geen oplossing is gevonden.