Steeds meer burgers bekijken hun medicatievoorschriften via Mijngezondheid

Geplaatst op 23 augustus, 2019 om 15:56

7.185, zoveel burgers surften vorige maand naar Mijngezondheid om hun medicatievoorschriften te bekijken. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Sommige burgers maakten ook gebruik van de mogelijkheid om openstaande voorschriften te verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze de medicatie niet langer nodig hadden.

Het gebruik van de nieuwe functie van Mijngezondheid zit daarmee duidelijk in de lift. In juni van dit jaar bekeken 6.097 mensen hun openstaande geneesmiddelenvoorschriften via het portaal, in mei waren dat er 3.373, in januari 1.027. Minister De Block introduceerde de functie midden november 2018.

Elektronisch voorschrift

De groeiende interesse in de functie bij burgers gaat gepaard met het toenemend gebruik van het elektronisch voorschrift door zorgverleners. Vorige maand waren er al 14.095 artsen en 4.060 tandartsen die geneesmiddelen elektronisch voorschreven aan hun patiënten. Vanaf 1 januari 2020 wordt het ambulante geneesmiddelenvoorschrift verplicht. Voor bepaalde situaties is in een uitzondering voorzien.

Bij een elektronisch voorschrift krijg je als patiënt nog een papier met een barcode mee, maar op termijn zal ook dat verdwijnen en wordt het geneesmiddelenvoorschrift volledig papierloos. Meer zelfs, via Mijngezondheid zal je voor elk voorgeschreven medicijn kunnen aangeven bij welke apotheek je het wil ophalen. De apotheker zal dat voorschrift vervolgens digitaal binnenkrijgen en het medicijn voor je klaarleggen.

Mijngezondheid

Minister De Block lanceerde het portaal Mijngezondheid in mei 2018. Burgers vinden er betrouwbare informatie terug over gezondheid en zorg, zowel algemene uitleg als persoonlijke gegevens. Wie persoonlijke medische gegevens wil raadplegen, moet zich eerst identificeren via een beveiligde procedure.