Sterkte aan families van slachtoffers, lof voor inzet hulpverleners

Geplaatst op 22 maart, 2016 om 00:00

Aan alle families van slachtoffers bied ik mijn medeleven aan en ik wens hen heel veel sterkte. Ik dank ook uitdrukkelijk onze zorgverleners die zich honderd procent inzetten”, deelt Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid mee. De medische hulpverlening is deze ochtend na de aanslagen zeer vlot verlopen. Alle slachtoffers zijn snel overgebracht naar ziekenhuizen die hen de beste zorgen konden geven gezien hun verwondingen.

Meteen na de aanslag in Zaventem is het medisch interventieplan provincie Vlaams-Brabant afgekondigd. De nooddiensten uit Brusselse ziekenhuizen hebben hulp geboden op de luchthaven. En het crisis-coördinatiecentrum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid heeft aan ziekenhuizen in de omliggende provincies gevraagd versterking te sturen. Dit houdt in dat ziekenwagens en MUG’s uit de provincies op vaste punten langs de snelwegen klaarstaan om hulp te bieden. De versterking vanuit Henegouwen stond snel klaar in Nijvel, vanuit Antwerpen in Puurs en vanuit Oost-Vlaanderen in Groot-Bijgaarden.

Maggie De Block: “Onze prioriteit zijn de slachtoffers en hun families. Zij moeten snel de best mogelijke zorgen krijgen en de nodige opvang.”

De slachtoffers van de aanslag in Zaventem zijn geëvacueerd naar 15 ziekenhuizen in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg om de ziekenhuizen in Brussel niet meteen te belasten. De zeer ernstig gewonden zijn uiteraard naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen in Brussel en omgeving gevoerd. Na de tweede aanslag in het metrostation Maalbeek is het medisch noodplan Brussel afgekondigd en de medische ploegen uit de provincies, de versterking die klaarstond aan de rand van Brussel, hebben hier hulp geboden. Alle universitaire ziekenhuizen in het land hebben op vraag van het coördinatiecentrum Volksgezondheid hun noodplan opgestart, evenals alle ziekenhuizen in Vlaams-Brabant.

Defensie heeft ook mee ondersteuning geboden: zowel met medische opvang in het Militair Ziekenhuis als met transportcapaciteit (ziekenwagens en helikopters). De slachtoffers van de aanslag in het metrostation zijn naar twaalf Brusselse ziekenhuizen gebracht. Enkele uren na de aanslagen zijn patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen voor meer gespecialiseerde hulp, bijvoorbeeld voor brandwonden. In nog andere ziekenhuizen kwamen patiënten die op eigen kracht de plaats van de incidenten hadden verlaten, zich spontaan aanbieden.

In totaal zijn bij de hulpverlening en het overbrengen van de slachtoffers aan de luchthaven en in Brussel 8 MUG-voertuigen en 43 ziekenwagens ingezet. Voor secundaire transporten waarbij patiënten later zijn overgebracht naar een ander ziekenhuis voor gespecialiseerde hulp zijn 6 MUG-voertuigen en 13 ziekenwagens ingezet. Defensie leverde steun met drie heli’s van de basis in Koksijde. Vanuit Frankrijk is hulp aangeboden: 10 MUG-diensten en 2 heli’s. Er werd ook medische hulp aangeboden door Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en het Health Security Committee van de Europese Unie. Volksgezondheid heeft geen beroep op deze hulp hoeven te doen.