Strijd tegen burn-out binnenkort van start

Geplaatst op 06 mei, 2018 om 00:00

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, gaat de strijd aan met burn-out. In november 2018 start in de ziekenhuis- en banksector een pilootproject voor zo’n 1.000 werknemers die kampen met een burn-out of zich in de gevarenzone bevinden. Zij krijgen begeleiding op maat. 

“Het aantal burn-outs en stress-gerelateerde aandoeningen is de laatste jaren enorm gestegen. Dat kan zo niet langer blijven duren. De getroffen werknemers zelf maar ook hun families en hun collega’s lijden hieronder”, aldus minister Maggie De Block. “We moeten daarom resoluut inzetten op preventie. Wanneer werkgevers, werknemers en de overheid de handen in elkaar slaan, kunnen we heel wat burn-outs voorkomen.”

Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, ontwikkelde het pilootproject. Het maakt deel uit van een globaal plan van de overheid voor de preventie en de behandeling van psychische aandoeningen, of die nu beroepsgerelateerd zijn of niet. Voor dit pilootproject trekt minister De Block 2,5 miljoen euro uit.

Doelgroep

Zo’n 300 tot 1.000 werknemers uit de ziekenhuis- en banksector (verzekeringen niet inbegrepen) kunnen aan het pilootproject deelnemen. Het gaat om mensen die door de burn-out het werk meermaals kort onderbreken of die al minstens twee maanden arbeidsongeschikt zijn. Beide sectoren werden uitgekozen omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat werknemers er een groot risico lopen om een burn-out te ontwikkelen.

Begeleiding op maat

Speciaal ontwikkelede begeleidings- en zorgtrajecten moeten werknemers helpen om aan het werk te blijven of om snel te kunnen hervatten. Een traject duurt maximum 9 maanden en bestaat uit verschillende sessies. Daarin wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan stressbeheer, levenshygiëne, het beroepsplan van de werknemer, relaxatietechnieken, kinesitherapie, enzovoort. De trajecten kunnen flexibel aangepast worden aan de individuele noden van de werknemer. De werknemer krijgt zowel de sessies als de bijhorende verplaatsingskosten terugbetaald.

Beroepsgerelateerde ziekte 

In het kader van dit pilootproject wordt burn-out beschouwd als een ziekte die gerelateerd is aan het werk, een zogenaamde “beroepsgerelateerde aandoening”. Daarbij is het werk slechts één van de factoren die kunnen leiden tot die ziekte, in tegenstelling tot een beroepsziekte die volledig veroorzaakt wordt door een blootstelling aan een beroepsrisico. Naast de begeleiding van de werknemer wordt daarom ook de werkomgeving aangepakt in het traject.

Evaluatie

Het pilootproject wordt na 2 jaar geëvalueerd door de experten van Fedris. Minister De Block: “De bedoeling is om tot een onderbouwde aanpak te komen die werkt, zodat we die kunnen uitrollen naar alle werknemers in ons land.”

Globale aanpak

Sinds de start van de legislatuur is geestelijke gezondheidszorg een prioriteit van minister De Block. Eerst werkte ze een kwaliteitskader uit, zodat burgers kunnen rekenen op geestelijke gezondheidszorg van de best mogelijke kwaliteit. Daarna maakte ze voor het eerst in ons land geld vrij voor de terugbetaling van psychologische hulp in de eerste lijn. In deze eerste fase gaat het over een jaarbudget van 22,5 miljoen euro.

Maggie De Block: “Dankzij de terugbetaling van eerstelijnspsychologische zorg kunnen mensen met matige psychische problemen, die vandaag soms jarenlang moeten wachten op hulp, veel sneller worden behandeld. Zo maken we psychologische hulp toegankelijker voor iedereen en vermijden we dat bepaalde problemen verergeren.”