Tariefzekerheid bij de dokter in 2018 en 2019

tariefzekerheid dokter
Geplaatst op 20 december, 2017 om 10:30

Deze week is het nieuwe Medicomut-akkoord gesloten. Het wat? Het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen. Wablieft? Het akkoord waarin de tarieven worden vastgelegd die huisartsen en specialisten aanrekenen aan de patiënt. Dat dus.

Dankzij dit akkoord voor 2018-2019 hebben patiënten zekerheid dat geconventioneerde huisartsen en specialisten (d.w.z. artsen die het akkoord ondertekenen, doorgaans ruim 80%) de vastgelegde tarieven respecteren. Op die manier wordt de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt gegarandeerd.

Het nieuwe akkoord omvat heel wat belangrijke initiatieven voor de patiënt:

 • Het remgeld, i.e. het aandeel dat je als patiënt uit eigen zak betaalt, stijgt de komende twee jaar niet.
 • Héél belangrijk: de Medicomut engageert zich om de ereloonsupplementen aan te pakken. Ze formuleert verschillende voorstellen om verder uit te werken:
  • Transparantie: als patiënt verdien je op voorhand duidelijkheid over de kosten voor planbare opnames, ook over de supplementen.
  • Bijzondere aandacht voor de supplementen voor de meest kwetsbare patiënten (bijv. kinderen en kankerpatiënten).
  • Voorstel om de ereloonsupplementen tot het einde van dit akkoord te bevriezen (geen stijging meer).
 • Op vraag van minister De Block is de wetenschappelijke richtlijn voor de aanpak van lage rugpijn geüpdatet. Artsen zullen die richtlijn nu toepassen op het terrein om zo mensen met lagerugpijn beter te helpen.
 • Patiënten met complexe kankers (pancreas- en slokdarmchirurgie) zullen op een nog betere kwaliteit van zorg kunnen rekenen. Daartoe zullen we o.a. de expertise van specialisten en hun verzorgende teams verhogen.
 • Huisartsen worden aangemoedigd om in het dossier van hun patiënt wilsverklaringen over de zorg aan het levenseinde bij te houden en om met de patiënt in dialoog te treden over de wensen en verwachtingen die hij of zij heeft over toekomstige zorg aan het levenseinde.