Tien weken stage op het kabinet van minister Maggie De Block

Geplaatst op 11 april, 2019 om 16:57

Tien weken lang kon ik ervaren hoe het is om mee te draaien in de drukke communicatiecel van een kabinet. Niet alleen heb ik hier veel geleerd, het werden uiteindelijk tien leuke weken waarbij ik in een aangename werksfeer kon functioneren.

Ik kreeg de kans om 10 weken lang mee te lopen in de communicatiecel van het kabinet. Daarin werkt Team Maggie hard om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. De communicatie van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Asiel en Migratie worden hier behandeld. Dat zorgde ervoor dat het er met momenten hectisch aan toe ging. Op elk moment moet er geanticipeerd worden op mogelijke vragen of gebeurtenissen. Hierdoor werd nogmaals het belang van goeie communicatie duidelijk.

Breed takenpakket

De grootste taak van de communicatiecel is persberichten en teksten schrijven, vragen van journalisten beantwoorden en de sociale media-kanalen van de minister onderhouden. Het beantwoorden van journalistieke vragen is een taak die vaak van maandag tot zondag loopt. Bovendien lopen de vragen vaak erg uiteen door het brede takenpakket van het kabinet.

De interne communicatie is hier gelukkig heel goed waardoor meteen hulp kan worden ingeroepen van adviseurs of kabinetschefs bij moeilijke vragen. Zelf vond ik het heel interessant om te zien hoe een persbericht van begin tot eind tot stand komt. Ook kreeg ik vaak de kans om een interview bij te wonen: het ideale moment om bij te leren.

Bijzondere ervaring

Vanaf dag één voelde ik mij meer dan welkom. Ik mocht als stagiair meewerken op het kabinet als een volwaardig lid. Van bij het begin kreeg ik leuke en uitdagende taken. Bij moeilijkheden kon ik meteen terecht bij iedereen van de communicatiecel. Hoe druk het er ook aan toe ging: er was altijd tijd voor feedback, tips of een leuk mopje. Een stage zit vol waardevolle ervaringen en leerprocessen. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik de kans gekregen heb om hier stage te lopen. Een stage is de ideale leerschool die een grote meerwaarde kan bieden voor jezelf en de stageplaats zelf.

Uitstapjes

Een heel leuk extraatje aan deze stage was de kans op uitstapjes. Zo heb ik verschillende vergaderingen, openingen en recepties bijgewoond. De interessantste vergadering was ongetwijfeld de IKW (interkabinettaire werkgroep) over de Brexit. Daarin zag ik voor het eerst hoe zo’n vergadering tussen kabinetten werkt. Ik mocht ook mee naar de opening van het nieuwe gebouw van CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen). Daar kregen we een rondleiding en een woordje uitleg over hun centra.

Het evenement ‘ambitieus ondernemen in de gezondheidszorg’ was voor mij een succes. Een hele avond interessante gastsprekers over een boeiend onderwerp. Ook de uitreiking van de scriptieprijs voor het Belgisch Tijdschrift voor Sociale Zekerheid was een leuke ervaring. Maar met stip op nummer één: de uitstapjes naar het federaal Parlement. Daar kreeg ik een persoonlijke rondleiding. Ideaal om met eigen ogen te zien hoe alles er in zijn werk gaat en vooral hoe mooi het is.  Als je mij vraagt of een stage bij Maggie De Block de moeite is? Zeker. Gewoon doen.