Toegang tot cruciale medische hulpmiddelen staat onder druk!

Geplaatst op 08 december, 2023 om 10:29

In deze cruciale tijd waarin toegang tot vitale medische hulpmiddelen van essentieel belang is, staan de zogenaamde ‘Notified Bodies’ voor een immense uitdaging. Notified Bodies hebben als taak om certificeringen toe te kennen aan diverse medische hulpmiddelen, variërend van steriele spuiten tot bloedzakken en borstimplantaten, waardoor deze veilig in de gezondheidsindustrie kunnen worden gebruikt. Deze instanties worden overspoeld met een stortvloed aan aanvragen en kampen met een schrijnend tekort aan personeel om deze te verwerken.

In het Federaal Parlement heeft Maggie De Block een resolutie ingediend die beoogt deze uitdagingen aan te pakken om zo de potentiële ernstige gevolgen voor de beschikbaarheid van deze levensreddende apparaten te verminderen.

Het hoofddoel van deze resolutie is helder: de bestaande ongelijkheden en impact op medische hulpmiddelen aanpakken. Ze zijn immers van cruciaal belang  voor de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Dit kan onder andere door te zorgen voor extra personeel bij de Notified Bodies, alsook door de complexe regelgeving voor een aanvraag te versoepelen.