Tweede besmetting met Covid-19 vastgesteld in ons land

Geplaatst op 01 maart, 2020 om 11:45

Een landgenoot die recent terugkeerde uit het buitenland is besmet met Covid-19. De persoon wordt nu opgevolgd door het medische team van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), één van de twee referentieziekenhuizen voor het nieuwe coronavirus, en krijgt daar de beste zorg in een veilige omgeving.

De patiënt in kwestie werd gisteravond opgenomen in het UZA met lichte koorts, keelpijn en luchtwegklachten. Bij de analyse van de stalen afgelopen nacht stelde het referentielaboratorium van de KU Leuven de besmetting met Covid-19 vast.

Uit Frankrijk

De patiënt die momenteel in het UZA verblijft, keerde op 26 februari terug uit een regio in Frankrijk waar enkele besmettingen met het nieuwe coronavirus zijn vastgesteld. De artsen van het Agentschap Zorg en Gezondheid brengen momenteel alle contacten die de persoon de voorbije dagen heeft gehad in kaart. Indien nodig worden ook zij getest op een besmetting met Covid-19.

Het betreft de tweede vastgestelde besmetting met Covid-19 in ons land. Begin februari werd een eerste besmetting vastgesteld bij één van de landgenoten die gerepatrieerd werden uit Wuhan. Die persoon is intussen virusvrij en keerde na de quarantaine in goede gezondheid terug naar huis.

Verhoogde waakzaamheid

Gezien de verspreiding van het virus in Europa hebben de overheid en de gezondheidssector hun waakzaamheid nog verhoogd. Bij de minste aanwijzing van een besmetting worden mensen getest. Op die manier kunnen we  meteen ingrijpen indien nodig en de verspreiding van het virus in ons land zo goed mogelijk tegengaan. Het referentielaboratorium kan dag en nacht testen uitvoeren.

Volg alles op www.info-coronavirus.be, op Twitter of op Facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuws over het nieuwe coronavirus.