Uitbreiding Flexi-Jobs brede zorgsector

Geplaatst op 22 juni, 2023 om 12:23

Samen met de collega’s Tania De Jonge en Robby De Caluwé diende Maggie een wetsvoorstel in om flexi-jobs ook toe te laten in de brede zorgsector en in de kinderopvang.

 

Maggie De Block: “Het systeem van de flexi-jobs kent een groot succes. Uit een onderzoek van Acerta blijkt dat 7,6 procent van de werknemers heeft een flexi-job. Sinds begin 2023 kan ook de zorgsector een beroep doen op een flexi-jobber. Maar die mogelijkheid is voorlopig beperkt tot ondersteunende en flankerende taken. De eigenlijke zorgtaken zijn immers uitgesloten.”

 

De zorgsector wordt vandaag geconfronteerd met een groeiend personeelstekort. Zorginstellingen worden daardoor soms gedwongen om zorgvragen te weigeren of hun zorgaanbod af te bouwen. In de sector van de kinderopvang zien we een gelijkaardige tendens. Ook daar stellen we vast dat kinderdagverblijven hun capaciteit noodgedwongen moeten verlagen.

 

Maggie De Block: “Door de flexi-jobs ook mogelijk te maken voor zorgtaken willen we de personeelskrapte in beide sectoren opvangen.  Uiteraard moet de inzet van flexi-jobbers de kwaliteit van de zorg en de kinderopvang ten goede komen.  Daarom blijven de algemene regels aangaande diplomavereisten en kwaliteit van de uitgevoerde zorghandelingen van toepassing.”