Uiteenzetting aan het Iers Parlement

Geplaatst op 22 juni, 2022 om 11:32

 

 

“Het was een grote eer om vandaag het Iers Parlement te mogen toespreken”

Ik heb uiteengezet hoe ik tijdens de vorige legislatuur in ons land de toegang van patiënten tot terugbetaalde innovatieve geneesmiddelen heb vergroot én versneld. In België hebben we met onze werkmethode in de periode tussen 2016 en 2019 maar liefst 29 extra terugbetalingsregelingen voor weesgeneesmiddelen in de strijd tegen zeldzame ziektes kunnen totstandbrengen. In Ierland ging het in dezelfde periode over slechts 12 medicijnen. Ik ben dan ook verheugd dat ik mijn expertise en ervaringen heb kunnen delen. Als toenmalig bevoegd minister én als arts.

 

Ook voor vele tienduizenden kankerpatiënten hebben we, door procedures te versnellen, toen met verschillende immunotherapieën echt een verschil kunnen maken. Innovatieve medicatie kan bij ernstig zieken het aantal kwaliteitsvolle levensjaren sterk verlengen. Dat is letterlijk van levensbelang voor de patiënt en zijn omgeving.

 

Een doordacht en budgettair verantwoord geneesmiddelenbeleid voeren is bijzonder complex: je moet met heel veel factoren en belangen rekening houden. Als ik één iets moet benadrukken dan is het dat samenwerking loont. Zo sloot ik een overeenkomst af met de farmaceutische spelers in ons land, het farmapact. Maar ik sloot ook akkoorden met andere kleinere lidstaten (Beneluxa)om zo een grotere markt tot stand te brengen. Dit heeft positieve gevolgen op vlak van transparantie en prijszetting, maar zorgt ook voor snellere procedures.”

 

“Het is mijn overtuiging dat we als overheid niet moeten strijden tegen de farmaceutische industrie. Daar is niemand bij gebaat. Wel moeten we duidelijk maken waar het op staat, goed samenwerken en akkoorden sluiten. Waarbij de gezondheid van de patiënten steeds vooropstaat.”