Uitgezaaide huidkanker: patiënten leven langer dankzij immunotherapie 2.0

De nieuwste generatie immunotherapie verhoogt de overlevingskansen van mensen met uitgezaaide huidkanker gevoelig in vergelijking met de klassieke immunotherapie. Dat blijkt uit twee internationale studies die recent zijn verschenen in toonaangevende medische tijdschriften.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “Met de nieuwe generatie immunotherapie leven patiënten niet alleen langer maar mogen ze ook hopen op genezing. Dat is ronduit fantastisch! We wisten al dat immunotherapie een grote stap vooruit kon betekenen voor veel kankerpatiënten, maar de resultaten overtreffen de verwachtingen.”
Verdubbeling van overlevingskans
De resultaten van beide studies mogen gerust spectaculair genoemd worden. Met de eerste generatie immunotherapie was de gezondheidssituatie na vijf jaar stabiel bij 10% van de patiënten. Met de nieuwe generatie immunotherapie (PD-1-remmers) gaat dat al over meer dan 25%.
Ook de totale overleving is sterk verbeterd. Met de anti-PD-1-therapie is meer dan 40% van de patiënten nog in leven na vijf jaar. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de vorige generatie immunotherapie. In vergelijking met chemotherapie gaat het zelfs over een verviervoudiging.
Genezen
Professor Bart Neyns is diensthoofd Oncologie in UZ Brussel. Hij was verantwoordelijk voor het Belgische luik van één van de studies. “Nog niet zolang geleden spraken we over behandelingen die 1 op de 10 patiënten konden helpen. Maar met immunotherapie kunnen we vandaag 1 op de 3 patiënten helpen. Het unieke is dat als de behandeling aanslaat, we die na een tijd stop kunnen zetten omdat de patiënten genezen zijn.”
Elk jaar krijgen meer dan 3.000 Belgen de diagnose van huidkanker.
Versnelde terugbetaling
De nieuwe generatie immunotherapie voor de behandeling van huidkanker wordt sinds midden 2016 terugbetaald in ons land. Eind 2016 besloot minister De Block om immunotherapie 2.0 versneld terug te betalen voor de behandeling van een aantal andere kankers, onder andere long- en niercelkanker en hodgkinlymfoom. Dankzij die beslissing kregen heel wat kankerpatiënten één jaar sneller toegang tot deze innovatieve therapie dan wanneer de klassieke terugbetalingsprocedure via de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen was gevolgd.
Minister De Block: “Als je ziet welke resultaten de nieuwe behandelingen opleveren bij patiënten met uitgezaaide huidkanker, dan laat dat het beste verhopen voor andere kankerpatiënten. Het is trouwens dankzij de artikel 112-contracten (vroeger “artikel 81-contracten”) dat we onze patiënten nieuwe hoop kunnen aanbieden.”