Vanaf 1 juli: proefproject om onnodige chemobehandelingen bij borstkanker te vermijden

Geplaatst op 01 juli, 2019 om 15:14

Patiënten met borstkanker kunnen via de genetische test MammaPrint te weten komen of een chemobehandeling nodig is. De test is nieuw en wordt vanaf vandaag volledig terugbetaald in erkende centra.

“Dit proefproject kan bij borstkankerpatiënten veel onnodig leed vermijden”, zegt minister Maggie De Block (Open Vld).

Concreet gaat het over MammaPrint- en Oncotype Dx-testen, die het risico op herval bepalen. Als dat risico laag is, doet chemotherapie meer kwaad dan goed. Deze test geeft patiënten nuttige informatie over welke behandeling ze het beste volgen om borstkanker te bestrijden. Het grote probleem was de kostprijs van de tests. De ziekteverzekering vergoedt de test tijdens het proefproject. Voor de patiënt is de test gratis.

Het proefproject is gelanceerd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block en loopt over drie jaar. Voor het project is een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt. De erkende borstkankerklinieken beslissen zelf wie in aanmerking komt voor de gratis tests. Jaarlijks krijgen zo’n 10.800 Belgische vrouwen borstkanker. De genezingskansen stijgen en liggen momenteel op meer dan 85 procent na vijf jaar.