Veilige, doeltreffende neussprays worden toegankelijker voor de patiënt

Geplaatst op 03 november, 2016 om 00:00

Vanaf 1 januari 2017 zullen zeven neussprays die ontstekingen aanpakken, met corticosteroïden, vrij en dus zonder voorschrift te koop zijn in de apotheek. Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Dit is in de eerste plaats een gezondheidsmaatregel. Wij willen dat mensen vaker deze doeltreffende, minder schadelijke neussprays gebruiken. Daarom heb ik deze maatregel op basis van wetenschappelijk advies genomen.”

De betrokken neussprays worden niet langer terugbetaald maar de patiënt hoeft ook niet altijd bij een arts langs te gaan want zij of hij heeft geen voorschrift nodig.

Wie een verstopte neus heeft, kiest vaak voor een ontzwellende neusspray of nasaal decongestivum dat vrij te koop is in de apotheek. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze ontzwellende middelen de slijmvliezen aantasten en afhankelijkheid tot gevolg kunnen hebben waardoor een “chemische” rhinitis of verstopte neus ontstaat.

Er bestaan ook andere neussprays op basis van cortisone, de nasale corticosteroïden. Deze sprays zijn doeltreffender en veiliger dan de ontzwellende. De neussprays op basis van cortisone zijn tot nu enkel verkrijgbaar met een voorschrift van een arts.

Om patiënten ertoe aan te zetten de minder schadelijke sprays op basis van cortisone te kiezen, hebben sinds kort meerdere landen ervoor gezorgd dat deze cortisone neussprays ook vrij en dus zonder voorschrift te koop worden aangeboden in de apotheken. Dat is tegenwoordig het geval in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.

Overgebruik

Uit een studie van de Gentse en Luikse universiteiten bij 181 Belgische apotheken en 2.277 patiënten is voorts gebleken dat 49% van de patiënten die de ontzwellende, vrij verkrijgbare neussprays gebruiken aan “overgebruik” doen en schade aan hun gezondheid riskeren.

De onderzoekers noteerden ook dat die patiënten door hun arts en/of apotheker gewaarschuwd waren voor de risico’s van dit overgebruik.

In februari 2016 heeft minister De Block aan de ‘Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik’ advies gevraagd rond maatregelen om dit overgebruik terug te dringen.

De Commissie heeft zich in juni 2016 uitgesproken voor de vrije verkoop van een aantal neussprays op basis van cortisone, en wel deze met de minste nevenwerkingen. Hierdoor worden de meest doeltreffende en minst schadelijke geneesmiddelen toegankelijker voor de patiënt. De Commissie heeft als voorwaarde gesteld dat de apothekers voldoende informatie moeten krijgen zodat zij hun patiënten de best mogelijke inlichtingen kunnen geven.

Het Riziv zal de betrokken sprays ook niet langer terugbetalen waardoor in 2017 15,3 miljoen euro zal bespaard worden.

Minister De Block voert de maatregel op 1 januari 2017 in. Zeven neussprays op basis van cortisone zullen vrij te koop zijn waardoor meer dan waarschijnlijk ook een prijzendynamiek zal ontstaan.

Fagg, het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, werkt momenteel een educatieve brochure uit voor de apothekers.