Vergoeding voor vrijwilligers in de coronacrisis opgetrokken naar ruim 2.500 euro

Geplaatst op 20 juli, 2020 om 11:33

Tijdens de coronacrisis is de hulp van vrijwilligers heel belangrijk. “Vrijwilligers dragen op veel plaatsen bij aan het bestrijden van de gezondheidscrisis, bijvoorbeeld in de ziekenhuizen, de triagecentra en de woonzorgcentra”, zegt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block. Vrijwilligers mogen jaarlijks tot 1.388,40 euro vergoeding ontvangen. “Die drempel trekken we nu op naar 2.549,90 euro voor de vrijwilligers die tijdens de lockdown hun steentje bijdragen”, stelt minister De Block.

Veel van de vrijwilligers die zich inzetten tijdens de coronacrisis hebben het jaarplafond aan vrijwilligersvergoedingen al bereikt, zo meldde onder andere het Rode Kruis. Dat plafond ligt dit jaar op 1.388,40 euro. “Dat vrijwilligers het plafond al zo vroeg bereiken, komt door hun extra inzet tijdens de coronacrisis. Wij gaan hen daar niet voor straffen, want hun bijdrage is enorm. Door het plafond op te trekken, verzekeren we de goede werking en nemen we de onzekerheid bij veel vrijwilligers weg “, aldus minister De Block.

Voor 2020 trekt minister De Block het maximumbedrag aan vrijwilligersvergoedingen op tot 2.549,90 euro (aan de huidige index). Dat is het plafond dat al geldt voor vrijwilligers in de sportsector, de nacht- en oppasdiensten en het niet-dringend liggend ziekenvervoer.

Het verhoogde plafond zal éénmalig gelden voor vrijwilligers die actief zijn geweest tijdens de lockdown en ingezet werden in de bestrijding van COVID-19.