Vergoeding voor wie langer werkt via zachte landingsbanen

Geplaatst op 05 oktober, 2018 om 10:09

De regering keurt deze maatregel goed om werknemers na hun 60ste langer aan de slag houden. Zo kunnen mensen zacht landen naar het einde van hun carrière. Volgens de FOD Sociale Zekerheid zouden tussen de 23.000 en 28.000 werknemers hiervoor in aanmerking komen. “De bedoeling is om langer werken in alle sectoren meer doenbaar te maken” zegt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

Om de maatregel te gebruiken is momenteel een collectieve arbeidsovereenkomst vereist. In de praktijk heeft dit een remmend effect. Om die reden stelt Minister De Block werknemers vanaf 1 januari 2019 in staat om een individuele overeenkomst met hun werkgever te sluiten.

In de jobdeal onderhandelde minister De Block deze zomer een akkoord over de zachte landingsbaan. “Zo kunnen oudere werknemers op vrijwillige basis 4/5de gaan werken, een functie met minder verantwoordelijkheden opnemen, een ononderbroken uurrooster vragen of bijvoorbeeld niet langer ’s nachts of in een ploegenstelsel werken” licht minister De Block toe.

De vergoeding wordt betaald door de werkgever of door het Fonds voor Bestaanszekerheid. De vergoeding is vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en kan het loonverlies compenseren van de werknemers die zacht willen landen. Deze aanvullende vergoeding kan niet tot gevolg hebben dat de werknemer netto meer overhoudt dan vóór de loopbaanwijziging.

“Voor de overheid is het voordeel dat de betrokkenen langer werken, blijven bijdragen en niet hoeven terug te vallen op een pensioen of uitkering” vertelt minister Maggie De Block. “Voor werkgevers is het bovendien een manier om de kennis en ervaring van hun werknemers langer binnen de organisatie te houden.”