Vergoedingsmodel voor mondhygiënist in de maak

Geplaatst op 07 december, 2018 om 10:57

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat een vergoedingsmodel uitwerken voor de mondhygiënist, het paramedische beroep dat ze eerder dit jaar in het leven riep. Dat is beslist in het kader van het akkoord tandartsen-ziekenfondsen voor 2019. In de zomer van 2019 studeert de eerste lichting mondhygiënisten af.

Maggie De Block: “De mondhygiënist krijgt een belangrijke rol in de strijd tegen tandproblemen. Er moet dan ook een goed, duurzaam financieringsmodel voor deze beroepsgroep komen. Ik heb het Riziv de opdracht gegeven om dit samen met de sector uit te werken tegen de zomer van volgend jaar, wanneer de eerste lichting mondhygiënisten afstudeert.”

Mondhygiënisten zullen een aantal preventieve handelingen autonoom uitvoeren, zoals het geven van mondzorgadvies of het opstellen van een preventief zorgplan. Andere handelingen zullen ze mogen uitvoeren in opdracht van een tandarts, bijvoorbeeld het verwijderen van tandsteen of het bedienen van medische beeldvormingsapparaten. Momenteel zitten ongeveer 130 studenten in Vlaanderen in hun laatste jaar van de bacheloropleiding tot mondhygiënist.

Het financieringsmodel wordt uitgewerkt in het kader van het Dentomut-akkoord voor 2019, het akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen dat de tarieven vastlegt. Naast de mondhygiënist is een ander initiatief opgenomen om de toegankelijkheid van mond- en tandzorg te verhogen, in het bijzonder voor kwetsbare doelgroepen.

Project kwetsbare groepen

Minister De Block: “Tijdig naar de tandarts of straks de mondhygiënist gaan, nog vóór er sprake is van problemen, is erg belangrijk. Dankzij het mondzorgtraject dat we hebben ingevoerd, laten steeds meer mensen zich preventief onderzoeken. Maar we stellen vast dat bepaalde kwetsbare groepen de weg naar mond- en tandzorg nog altijd te weinig vinden. Via een terreinstudie zullen het Riziv en de sector de drempels voor deze mensen nu gedetailleerd in kaart brengen, zodat we een oplossing op maat voor hen kunnen uitwerken.”