Vierentwintig projecten rond mobile health gaan begin volgend jaar van start

Geplaatst op 05 december, 2016 om 00:00

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft vandaag de geselecteerde pilootprojecten met gezondheidsapps en mobiele toestellen bekendgemaakt. Het gaat over in het totaal 24 projecten, waaronder drie rond diabeteszorg en drie binnen de geestelijke gezondheidszorg. De projecten gaan begin volgend jaar van start en zullen een halfjaar lopen.

Maggie De Block: “Apps en medical devices geven patiënten de mogelijkheid om hun gezondheid beter op te volgen en te laten opvolgen. Ze komen zo mee aan het stuur te staan van hun eigen gezondheid, als copiloot. Via deze pilootprojecten zullen we in de praktijk nagaan hoe we hun veiligheid en privacy daarbij optimaal kunnen garanderen.”

Minister De Block lanceerde de oproep voor proefprojecten eind juni 2016. Uit de 98 ontvangen voorstellen selecteerde een werkgroep met experten van de FOD Volksgezondheid, het Riziv, het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) en het eHealth-platform uiteindelijk 24 projecten (zie de volledige lijst in de bijlage). Daarbij slaan verschillende zorgactoren de handen in elkaar: ziekenfondsen, ziekenhuizen, thuiszorgdiensten, huisartsenkringen, enzovoort.

De projecten zijn gespreid over verschillende zorgdomeinen:

  • 2 projecten binnen strokezorg;
  • 3 projecten binnen diabeteszorg;
  • 2 projecten rond zorg voor patiënten met chronische pijn;
  • 3 projecten binnen de geestelijke gezondheidszorg;
  • 8 projecten met betrekking tot cardiovasculaire aandoeningen;
  • 3 projecten rond een combinatie van bovenstaande zorgdomeinen;
  • en 3 projecten binnen een ander zorgdomein (oncologie, slaapapneu en COPD).

 

Privacy en veiligheid

Binnen de projecten wordt gebruikgemaakt van uiteenlopende toepassingen van mobile health, gaande van zelfmanagement, teleconsultaties en telemonitoring tot het gebruik van wearables. De projecten gaan begin volgend jaar van start en zullen een halfjaar duren. Er worden verschillende criteria opgevolgd, zoals garanties op het vlak van privacy en de beveiliging van data, de compatibiliteit van de apps en de medical devices met andere e-gezondheidsdiensten, het bezit van een Europees CE-label en de wetenschappelijke evidentie voor de gebruikte toepassingen. 

 Actieplan e-Gezondheid

De bedoeling van deze proefprojecten is om het gebruik van apps en mobiele toestellen in de gezondheidszorg op een gecontroleerde manier uit te testen, om vervolgens op basis van die ervaringen een algemeen kader uit te tekenen. Minister De Block trekt daartoe 3,25 miljoen euro uit, onder andere om de zorgverleners binnen de pilootprojecten te vergoeden. Naast een vergoedingsmodel voor zorgverleners die m-health-toepassingen gebruiken zullen ook een regelgeving en een juridisch kader voor mobile health uitgetekend worden.

Met de selectie van de 24 pilootprojecten werkt minister De Block verder aan de uitrol van het Actieplan e-Gezondheid 2015-2018. Op 14 oktober 2015 stelde ze dit plan samen met haar regionale collega-ministers van Volksgezondheid voor. Het betreft  de actualisering van het eerste nationale actieplan rond e-Gezondheid, dat in 2013 werd gelanceerd. Ten opzichte van dat oorspronkelijke plan werd onder meer een volledig nieuw luik rond mobile health geïntroduceerd.

Alles over e-Gezondheid

Samen met de oproep om pilootprojecten werd eind juni 2016 ook een gloednieuwe website rond

e-Gezondheid gelanceerd. Vorige maand lokte die al meer dan 40.000 unieke bezoekers. Op de website kunnen zowel patiënten als zorgverstrekkers terecht voor alles wat te maken heeft met e-Gezondheid in België. Iedereen die dat wil, kan er zich ook abonneren op een nieuwsbrief rond e-Gezondheid.