‘Zomaar cannabisolie legaliseren is gevaar voor volksgezondheid’

Geplaatst op 25 april, 2018 om 00:00

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, betreurt de polemiek die ontstaan is rond cannabisolie en roept op tot een constructief en eerlijk debat. Ze ontkent dan ook met klem dat ze de moeder van het epileptisch meisje zou aangeraden hebben naar buitenland te verhuizen tijdens een informeel gesprek.

“Als minister van Volksgezondheid, maar ook als dokter en als moeder is het mijn verantwoordelijkheid om alle kinderen en in het algemeen, alle burgers te beschermen. Waar cannabisolie voor het ene kind misschien kan helpen, kan het zeer schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor andere kinderen”, benadrukt minister Maggie De Block. “Net daarom hebben we staalharde bewijzen nodig dat cannabisolie niet schadelijk is en voor iedereen werkt. Dat geldt voor elk medicijn, dus ook voor cannabisolie. Hierop een uitzondering maken zou een groot gezondheidsrisico inhouden voor alle Belgen.”

Efficiënte medicatie vinden om pijn te bestrijden is geen gemakkelijk gegeven. De vooruitgang in het internationale geneesmiddelenonderzoek verloopt niet altijd zo snel als we zouden willen. Een wetenschappelijke doorbraak forceren duurt vaak zeer lang. Daarbij komt nog dat de farmaceutische wereld sommige aspecten niet of niet meteen onderzoekt, en dat kan tot gemiste opportuniteiten leiden. Maar vooruitgang de wetenschap valt natuurlijk niet te forceren, en een individueel land kan de onderzoeksagenda van de farmaceutische sector niet zomaar bepalen.

Multiple sclerose

Cannabis als grondstof voor medisch gebruik heeft al een hele weg afgelegd. Vandaag kan medicinale cannabis ook al op de markt gebracht worden als vergund geneesmiddel voor de behandeling van bepaalde aandoeningen. Zo wordt cannabis al verschillende jaren medicinaal gebruikt in de behandeling van spasticiteit en pijn, onder andere bij multiple sclerose (MS). “We hebben de wetgeving ook zo opgesteld dat ze openstaat voor alle nieuwe vormen van medicinaal gebruik waarvan de werking wetenschappelijk is bewezen”, aldus De Block. “Maar het is niet de overheid die wetenschappelijk onderzoek voert en medicijnen ontwikkelt. Daarvoor zijn we afhankelijk van de farmaceutische bedrijven en de academische wereld.”

Ten slotte wil minister De Block ook de nodige nuances en duidelijkheid in het debat aanbrengen. Het telen van cannabis door particulieren, die vervolgens zelf derivaten produceren en op de markt brengen is een heel andere kwestie. “Dit is een zaak voor justitie en gerecht. Het gaat hier niet meer over medicinale cannabis zoals bijvoorbeeld in Nederland. Daar wordt de productie en de verkoop via de apotheker streng gecontroleerd, net zoals de productie en aflevering van andere geneesmiddelen”, besluit de minister De Block.