Zorgfactuur voor de patiënt daalt met bijna 65 miljoen euro per jaar

Het remgeld voor een heleboel geneesmiddelen gaat volgend jaar naar beneden. Patiënten zullen daardoor per jaar 57 miljoen euro minder uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block trekt ook bijna 7 miljoen euro uit om anticonceptiemiddelen en de morning-afterpil voor meer vrouwen terug te betalen. De zorgfactuur voor de burger daalt daardoor in het totaal met bijna 65 miljoen euro.
De ministerraad keurde de gezondheidszorgbegroting voor 2020 vandaag goed. Minister De Block: “Ik ben blij met deze begroting. We verlagen de zorgfactuur voor de patiënt met 65 miljoen euro per jaar, en dat in een erg lastige budgettaire context. Zorgverleners krijgen ook de indexering waar ze recht op hebben en de rekening van de overheid klopt.”
Goedkopere medicijnen voor patiënt
Patiënten zullen vanaf 1 april 2020 minder remgeld betalen voor onder andere geneesmiddelen tegen osteoporose, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie, bepaalde kankers, etc. In 2020 daalt de geneesmiddelenfactuur voor de patiënt daardoor met 43 miljoen euro, vanaf 2021 gaat het over 57 miljoen euro.
Door een uitbreiding van de terugbetaling worden ook anticonceptiemiddelen en de morning-afterpil toegankelijker. Vandaag komen enkel vrouwen jonger dan 21 jaar in aanmerking voor terugbetaling. Daar komt straks verandering in: vanaf volgend jaar betaalt de overheid anticonceptiemiddelen volledig terug tot 25 jaar, de morning-afterpil wordt gratis voor alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd. Minister De Block trekt daar 6,9 miljoen euro op jaarbasis voor uit. De uitbreiding van de terugbetaling komt er na een initiatief van het parlement.
Indexering voor zorgverleners
Ook voor zorgverleners houdt de gezondheidszorgbegroting 2020 goed nieuws in. Hun honorarium wordt volledig geïndexeerd. De wettelijke groeinorm van 1,5% wordt ook volledig toegekend.
Besparingsmaatregelen farma
Om de begroting sluitend te houden, zijn een aantal besparingsmaatregelen uitgewerkt voor de farmaceutische sector. Het gaat vooral over besparingen op geneesmiddelen die al lang op de markt zijn en op biologische geneesmiddelen.
De wettelijke basis wordt nu uitgewerkt zodat de maatregelen op 1 april 2020 in werking kunnen treden. In 2020 zullen ze samen 122 miljoen euro opleveren, op jaarbasis gaat het over 161 miljoen euro. Die maatregelen komen bovenop de prijsdaling van voor de patiënt. De totale besparing voor de farmasector komt zo op 165 miljoen euro in 2020 en op 218 miljoen euro vanaf 2021. Binnen de andere zorgsectoren wordt niet bespaard.
Meer weten over de gezondheidszorgbegroting 2020? Surf naar de website van het Riziv.