Bariatrische chirurgie
Geplaatst op 07 juli, 2021 om 14:36Op vandaag kampen meer dan 1 op 3 volwassenen in België met overgewicht, 16% is zwaarlijvig en hebben een BMI dat hoger is dan 30.
Ongeveer 1% van de Belgen heeft zich al laten opereren om gewicht te verliezen.
We stellen vast dat de laatste jaren het aantal chirurgische ingrepen voor obesitas of zwaarlijvigheid sterk is toegenomen. Maar chirurgie alleen is niet de mirakel oplossing.
Maggie De Block : “Het Kenniscentrum publiceerde een rapport over de organisatie en de financiering van obesitaschirurgie. Toch is het belangrijk om in de eerste plaats in te zetten op preventie en behandelingen om te vermijden dat het tot een ingreep moet komen. Is een ingreep onvermijdelijk dan is het van het grootste belang dat die plaatsvindt in een centrum waar er voldoende expertise aanwezig is.”
Uit het rapport van het KCE blijkt bijvoorbeeld dat sommige centra jaarlijks 3 ingrepen doen, terwijl andere er gemiddeld 800 per jaar doen ! Het rapport pleit er dan ook voor om met een systeem van conventies te werken. Concreet zou dat betekenen de operaties enkel uitgevoerd worden in ziekenhuizen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Maggie De Block : “Het is ook belangrijk dat de patiënt na de ingreep voldoende opgevolgd wordt. Zo heeft hij er alle belang bij om zich nutritioneel en psychologisch te laten opvolgen. De minister gaf in zijn antwoord aan dat de nationale commissie artsen-ziekenfondsen een aantal voorstellen heeft geformuleerd om een zorgpad voor morbide obesitaspatiënten uit te werken. De commissie heeft ook de voorstellen zoals ze geformuleerd worden in het KCE-rapport meegenomen. Ik ben blij dat er nagedacht wordt over een multidisciplinaire aanpak.”