Interview door de Samenlevingsdienst

Geplaatst op 30 mei, 2024 om 14:56

 

Interview Maggie De Block: “De Samenlevingsdienst is als een kompas op een moeilijk moment”.

Maggie De Block zegt haar nationale politieke carrière binnenkort vaarwel. Sinds 2020 was ze fractievoorzitter van Open VLD in de Kamer. Straks maakt ze meer tijd voor wie haar dierbaar is en gaat ze andere uitdagingen tegemoet. Tijdens haar mandaat toonde ze zich meer dan eens ontfermd over de jeugd en haar steun aan de Samenlevingsdienst is daar een mooi voorbeeld van.
Het einde van haar nationale politieke carrière valt nu samen met de officiële invoering van de Samenlevingsdienst in België en dus het begin van een nieuw hoofdstuk voor onze organisatie.
Een symbolischer moment voor een gesprek konden we ons niet inbeelden. 

We ontmoeten mevrouw De Block twee weken na de ontbinding van de Kamer. Plaats van afspraak? Haar kantoor, met uitzicht over de straten van Brussel. Het kloppend hart van de nationale politiek, maar ook dat van de Samenlevingsdienst.
De Block is verheugd over de wet die de Samenlevingsdienst straks moet invoeren in België, vertelt ze ons meteen. Ze is daar altijd al voorstander van geweest trouwens, want zoiets “bestond nog niet in België”. “Ik vind het een goed initiatief dat jongere mensen van 18 tot 25 jaar de kans krijgen om te weten te komen wat ze willen doen in hun leven. Gedurende zes maanden ergens ervaring kunnen opdoen en zich oriënteren is een positieve zaak. Ze kunnen met diverse sectoren kennismaken, afhankelijk van hun interesse. Dat is veel laagdrempeliger dan meteen al aan een opleiding beginnen of ergens gaan werken. Daarna zijn ze vaak beter bewapend om verdere stappen te zetten. Er was hier tot nog toe geen alternatief voor. Bovendien worden de jongeren ook begeleid. Ik zie het een beetje als een kompas op een moeilijk moment.”

Inclusie 

Ze ziet de Samenlevingsdienst niet enkel als een prima manier om te groeien in het leven, ook het inclusieve verhaal spreekt haar aan. De jongeren met migratieachtergrond  bijvoorbeeld, die het meer dan eens moeilijk hebben in België, krijgen op die manier kansen. “Ik vind het goed dat zij via de Samenlevingsdienst in de maatschappij terechtkomen. Zo kunnen ze bijdragen aan de samenleving en hun toekomst hier uitbouwen. Voor sommigen is de taal ook een enorme barrière en als je zes maanden in een taalbad wordt gegooid, kan je daar alleen maar beter van worden.”

Een verhaal over kansen, kompassen en oriëntatie dus, dat plots wordt verstoord door straatgeluiden. Containers welbepaald, die worden volgestouwd. Sympathiek als ze is, begeleidt ze ons naar een rustigere ruimte. Want “zo kan je geen gesprek voeren”. Wanneer het lawaai opnieuw plaatsmaakt voor stilte, moet De Block nog iets van het hart.

Vriendschappen voor het leven

De Samenlevingsdienst, dat is niet alleen kansen krijgen, maar ook banden opbouwen. “Dat is zo belangrijk. Wat ben je zonder vrienden, collega’s en mensen die je willen helpen? Toen ik jongeren in Samenlevingsdienst ontmoette, viel me dat meteen op: dit zijn vriendschappen voor het leven. De jongeren gaan uiteindelijk elk hun eigen weg, maar vergeten nooit wat ze aan elkaar hadden. Dat is cruciaal, ook voor zij die het wat moeilijker hebben.”

En dan komt de arts in De Block naar boven, die mentale gezondheid hoog in het vaandel draagt en ook heel wat hervormingen doorvoerde rond geestelijke gezondheidszorg bij kinderen en jongeren. “De Samenlevingsdienst verhindert dat jongeren in sociaal isolement terechtkomen en enkel maar contact met de wereld hebben via sociale media, geen gesprekken hebben of vriendschap voelen. Jullie organisatie fungeert in dat opzicht als vorm van preventie: er zijn verontrustende cijfers over depressies en angststoornissen. Dat voorkomen is beter dan het te genezen. Preventie is belangrijk!”

We gaan nog even terug in de tijd. Naar het moment waarop De Block zélf voor belangrijke keuzes stond. Zij wist wél altijd al wat ze wou in het leven. “Maar het is niet omdat ik zelf geen reflectie nodig had, dat dat voor anderen ook zo is. Het is niet voor iedereen van zelfsprekend om al op je 14de te weten wat je wil worden. Sommige mensen moeten wat zoeken en een Samenlevingsdienst kan daar bij helpen. Daar moeten we begrip voor hebben. Ik hoop dat dit verhaal een succes wordt en verder kan uitgebouw kan worden, met nog meer verbreding en verdieping. Met de wet is nu al een belangrijke stap gezet.”

Copyright – Samenlevingsdienst

Interview Maggie De Block