Lancering artist@work

Geplaatst op 08 mei, 2019 om 12:03

Ons land kent ongeveer 38.000 kunstenaars. Voor hen heeft minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) www.artistatwork.be laten ontwikkelen. Voor kunstenaars betekent het minder administratie en meer ruimte voor creativiteit.

“Dankzij de toepassing vermindert de administratieve rompslomp voor de registratie van prestaties, de aanvraag van een kunstenaarskaart, kunstenaarsvisum of zelfstandigenverklaring”, vertelt minister Maggie De Block. “De kunstenaars kunnen zich zo concentreren op hun belangrijkste taak: creatief zijn en kunstwerken maken.”

“De voorbije vijf jaar heb ik de ontwikkelingen rond het kunstenaarsstatuut nauwgezet opgevolgd en heb ik samen met collega-minister Alda Greoli gepleit voor een aantal hervormingen”, zegt minister van Cultuur Sven Gatz. “Ik ben dan ook blij dat minister De Block het initiatief heeft genomen om een concrete tool te ontwikkelen die de administratie van de kunstenaar vereenvoudigt.”

“Met deze webapplicatie artist@work wordt de aanvraag en het beheer van de kunstenaarskaart en het kunstenaarsvisum vereenvoudigd”, zegt minister Gatz. “De aanvragen gebeuren tot vandaag nog volledig op papier.”

Velen dromen er van om zich voltijds te kunnen toeleggen op kunst maken. “Sommigen artiesten kunnen deze droom nastreven als zelfstandige. Voor anderen betekenen occasionele opdrachten een onregelmatige stroom aan inkomsten”, lichten Maggie De Block en Sven Gatz toe.

“Deze kunstenaars kunnen dankzij het bijzonder statuut rekenen op een minimale sociale bescherming, ook tijdens onzekere periodes met minder opdrachten”, zegt minister Maggie De Block. Daarvoor kunnen ze onder andere een kunstenaarsvisum aanvragen, afgeleverd door de Kunstenaarscommissie. Bijna 1.000 kunstenaars beschikken vandaag over een kunstenaarsvisum.

Er zijn ook kunstenaars die voor hun prestaties slechts een kleine vergoeding ontvangen. Bedragen tot 128,93 euro per dag moeten niet worden aangegeven omdat ze beschouwd worden als een onkostenvergoeding. Dit geldt voor een maximum van 30 dagen per jaar.

Om van de regeling gebruik te kunnen maken, moet de kunstenaar beschikken over een kunstenaarskaart waarop hij deze kleine vergoedingen moet bijhouden. Deze kaart wordt ook aangevraagd bij en afgeleverd door de Commissie Kunstenaars. Zo’n 37.563 kunstenaars hebben een kunstenaarskaart.

Een artiest die daarentegen als zelfstandige wenst te werken, kan zijn of haar zelfstandigenstatuut door de Commissie Kunstenaars laten vaststellen door middel van een zelfstandigenverklaring. Zo’n 73 kunstenaars deden dit.

De kunstenaars zijn voornamelijk actief in de volgende sectoren:

  • 50% in de muziek
  • 27% in theater en spektakel
  • 11% in beeldende kunsten
  • 10% in audiovisuele kunsten
  • 2% in literatuur