Weinig griep onder de leden!

Geplaatst op 22 februari, 2021 om 12:29

Februari is traditioneel de “griep-maand”. Heel wat mensen trekken dan naar de huisarts met griepklachten. Afgelopen jaren zagen de artsen in de peilpraktijken wekelijks gemiddeld 700 tot 800 nieuwe griepgevallen per 100 000 raadplegingen, nu zijn dat er nauwelijks 124.

“Een belangrijke rol in het beperkt aantal griepgevallen is het succesvolle verloop van de griepvaccinatie,” stelt Maggie De Block.

Vorig jaar maakte de infectieziekte COVID-19 razendsnel opgang in de wereld. België kreeg zijn deel. De ziekte zette de ziekenhuiscapaciteit sterk onder druk.

De conclusie was snel gemaakt: indien griep en COVID-19 in de winter van 2021 samenvallen en een dubbele piek vormen, dan betekent dat een drama voor de capaciteit van het gezondheidssysteem.

“Als minister van Volksgezondheid zette ik toen volop in op griepvaccinatie. Dat moest onze cruciale verdedigingslinie zijn”, stelt ze. Zij gaf een dubbele opdracht: verzekeren dat er voldoende griepvaccins waren én een plan om die vaccins zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten in de bevolking.

De eerste opdracht startte in het voorjaar van 2020.

Er werd onderhandeld met de producenten van griepvaccins. “Ons land was in staat 2 960 000 dosissen veilig te stellen, ruim 10% meer dan het jaar ervoor”, legt De Block uit. Bovendien werd voorzien in een exportverbod zodat vaccins bedoeld voor de Belgische bevolking ook in ons land zouden blijven. Voor het toedienen van deze vaccins werd een strategisch plan uitgewerkt.

Onder de coördinatie van het Federale Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, FAGG, werd samen met de federale en de gezondheidsadministratie van de deelstaten, de artsen, de diensten voor arbeidsgeneeskunde en de apothekers afgesproken hoe de bevolking gevaccineerd zou worden. I

In de strategie werd gewerkt met vaccinatiefasen gebaseerd op de doelgroepen die de Hoge Gezondheidsraad had afgebakend. “Eerst kwamen de prioritaire groepen zoals de zorgverleners en chronische zieken aan bod. Nadien werd de vaccinatie opengetrokken voor de ganse bevolking”, verduidelijkt De Block.

Naast de voordelen van de coronamaatregelen zoals handhygiëne en het beperken van het aantal contacten, heeft de griepvaccinatie een sterke impact. “Met 95% van de beschikbare griepvaccins toegediend, is griep nauwelijks onder de leden bij de mensen”. “De administraties en de verstrekkers realiseerden een succesvolle griepvaccinatiecampagne” besluit volksvertegenwoordiger De Block.