52.000 nieuwe jobs in een jaar tijd

Geplaatst op 03 juli, 2018 om 00:00

In een jaar tijd zijn er in ons land ruim 51.613 jobs bijgekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. “Ik hoop dat de bijkomende daling van de loonkost voor extra jobs zal blijven zorgen”, vertelt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het eerste kwartaal van 2018. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 51.613 banen bij gekomen, zo blijkt. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. Het aantal jobs zit op het hoogste punt sinds 10 jaar.

Lagere loonkosten

In het kader van de taxshift verlaagt de regering onder meer de basisbijdragen voor de sociale zekerheid voor werkgevers in twee stappen: in 2016 van 32,4 procent naar 30 procent en vanaf dit jaar van 30 naar 25 procent. “We zien nu voor het eerst het effect van de verdere verlaging”, benadrukt minister De Block.

Zo stelt een bedrijf uit Mechelen vier mensen te werk in de muzieksector. De taxshift zorgt in een periode van twee jaar voor 19.851 euro aan lagere loonkosten voor deze onderneming. “We voelen het positief effect van de taxshift. Ik vind het een belangrijk signaal dat ondernemers gesteund worden in hun plannen”, vertelt zaakvoerder Tim Pijpen.

“Voor ons vertaalt zich dat in groei, investeringen en bijkomende jobs.” Voor minister De Block (Open Vld) bewijzen de cijfers dat de taxshift zuurstof geeft aan de economie en nieuwe banen oplevert. Het grootste deel van de nieuwe jobs vinden we terug in de private sector, die groeit namelijk met 47.634 jobs. “We zien dat deze gunstige evolutie op arbeidsmarkt zich blijft voortzetten”, besluit De Block.