55.000 extra mensen aan de slag op een jaar tijd

Geplaatst op 02 juli, 2019 om 07:00

Afgelopen jaar zijn er in ons land bijna 55.000 jobs ingevuld, waarvan 47.946 in de private sector. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

“Het beleid van de voorbije jaren werkt. Dankzij de lastenverlaging creëren bedrijven meer jobs. Die jobs worden ingevuld en zorgen op hun beurt voor meer koopkracht en meer bijdragen aan de sociale zekerheid”, vertelt minister Maggie De Block (Open Vld).

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het eerste kwartaal van 2019. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 54.827 ingevulde banen bijgekomen. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. De voorbije 20 jaar waren er nooit meer mensen aan de slag.

Vacatures invullen

Voor werkgevers zijn de basisbijdragen voor de sociale zekerheid verlaagd van 32,4 naar 25 procent. “We zien al geruime tijd het effect van deze verlaging op het toenemende aantal jobs”, benadrukt minister De Block.

“Nog nooit waren er zoveel Belgen aan de slag als vandaag”, licht Maggie De Block toe. Voor het eerst zijn zeven op de tien van alle 20- tot 64-jarigen aan de slag. De werkzaamheidsgraad is gestegen tot 70%. “Dit is zeker geen slecht resultaat, maar het werk is nog niet af” zegt De Block.

In Nederland is 78% aan de slag en in Duitsland bedraagt de werkzaamheidsgraad 79,2%. “De hoge loonkosten zijn voor de Belgische bedrijven nog steeds een zorg, maar ze zijn niet langer hun grootste probleem. Geschikte werknemers vinden is dat wel”, benadrukt Maggie De Block.

Momenteel staat het aantal openstaande vacatures historisch hoog. Volgens de laatste cijfers zijn er 147.700 vacatures ons land. “Het is nu een kwestie van deze jobs ingevuld te krijgen”, besluit Maggie De Block.